luni, 4 februarie 2013

Interviu. Cu tata. Fara sperante...


Am hotarat sa declar aici oficial, sus si tare, ca am un motiv foarte intemeiat, pentru faptul ca nu-mi place sa invat. Raspunsul e cat se poate de evident: mostenire genetica. Pe care nu se poate sa o reneg din cauza faptului ca tata e fiinta care ma face sa rad cel mai bine, cu care pot sa ma cert cel mai tare, pe care il respect, dar il si iau peste picior, insa niciodata nu o sa fie inlocuit din particica pe care o ocupa in sufletul meu.

Interviul de mai jos a fost realizat cu ocazia unui proiect la istorie, cand eram si eu tanara, la liceu. Aici e doar varianta decenta, pentru ca in realitate am ras atat de mult incat era sa pleznim toti.

Deci: ( cadru familial si familiar, mama, tata, sor'mea si eu rasturnata cu un telefon in mana, inregistrand)

Eu: Va mai aduceti aminte de prima zi de scoala?

Tata: Prima zi de scoala… D-apoi o fost… M-am dus la scoala si… am stat acolo, ce?! Nu mi-o placut la scoala, am vrut sa fug la lebenite, la coliba… Eram obisnuit de mic cu asta, cu lucrul din greu decat cu scoala. Da’ la scoala, prima zi, am cunoscut-o pe doamna invatatoare ca n-am cunoscut-o de mult( doamna invatatoare era chiar sora lui mai mare), ne-o dat cartile… abecedarul si am stat pana pe la 10..dupa care am plecat acasa, am fugit la lebenite!

Eu: Cand ati fost facut pionier si ce intelegeati prin asta?

Tata: In clasa I..sau intr-a II-a?!.. intr-a II-a cred. Si ce-am inteles? Apoi eram mandru, c-aveam si eu streang la gat…

Eu: Ce trebuia sa faceti ca si pionier?

Tata: Sa cantam.. “Noi suntem pionieri…”- cei mai smecheri pui de comunisti… Dar vorbind serios, asta intelegeam: pionier- om frumos si cumsecade. Eram foarte mandru, aveam cravata, eram onorati ca facem parte din categoria asta.. nu ca am fi avut de ales dar… nu erai vazut cu ochi buni daca nu purtai cravata, de exemplu daca greseai cu ceva, iti era luata, era semn ca esti sub pedeapsa.

Eu: Cand ati fost facut utecist si ce intelegeati prin asta?

Tata: Utecist?... Viitor comunist! Ce intelegeam? Ca trebuie sa fiu devotat lui Ceausescu. Prin clasa a VIII-a cred ca se intampla asta. Ne-o luat si ne-o facut utecisti la rand, ca pe banda rulanta… Ne-o dat carnetul de utecist, iarasi motiv de mandrie… Da’ trebuia sa cotizam ceva, 1 Leu, tin minte ca era un ban de fier, aparusera pe-atunci. Oricum, mie imi era totuna. Trebuia sa muncim si sa fim devotati “Tovarasului” si “Tovarasei”, bineinteles, asta si ca pionier si ca utecist si ca om in toata firea.

Eu: Cum arata o zi de scoala obisnuita in acele timpuri?

Tata: In orice caz, era mai fain ca acum. Nu erau atatea prostii, atata invatatura-stiai ce inveti si la ce iti foloseste. Nu ca acuma, cu Internet si alte prostii. Invatam doar ce era esential. Si nu aveam calculatoare, sursele noastre erau doar profesorii si cartile, inca ce de carti…. Bine, ne puneau si la lucru, orele de practica toamna la cules de porumb, struguri, mere, aveam livezi faine, si cate cate altele, dar la sat, deja eram obisnuiti, de mici aveam ceva de lucru. De-abia stiam de mine si o trebuit sa merg cu gastile…

Eu: Ce materii va placeau?

Tata: Mi-o placut chimia.. da.. aveam numai 9 si 10 la chimie. Si botanica si educatia fizica!

Eu: Cum va intelegeati cu colegii?

Tata: Bine, ca toti eram de-aici din sat. Aproape de pe-aceeasi ulita. Da’ nu eram multi, 9 copii in clasa si nici nu eram de aceeasi varsta toti. Eu am fost intr-o clasa cu fratele meu mai mare cu 2 ani.

Eu: Cum aratau manualele?

Tata: Manualele? Erau cu.. chipuri, erau si rupte, si lipite… subtiri, groase, cum era materia. Si intotdeauna pe prima pagina era poza lui Ceausescu. Faceam ceva limbi straine, dintr-a VIII-a am facut franceza si rusa. Dar n-o fost mare lucru de capul meu( tati tati...)

Eu: Ce relatii existau intre profesori si elevi?

Tata: Bune! O alergam cu sucitoarea prin casa, ca ma-nerva!!! Dup-aia venea tata si ma batea, ca de ce-am batut-o pe Dina (invatatoarea). Si am mai facut ore cu o sora, mi-o fost profesoara pe-a VII-a, a VIII-a. Dar in rest, ne intelegeam cu profesoarele, baietilor le placea sa se uite sub fusta lor… Da, da, veneau in fuste mai scurte.. mai ales una, aia a lui Porizan, avea o fusta faina… Da’ sa trecem peste. Ne intelegeam bine.

Eu: Ce evenimente erau celebrate in cadrul serbarilor scolare?

Tata: Apoi aici nu s-o intamplat mare lucru. Ne mai duceau la intalnire cu partidul. Sau ne puneau sa ne uitam la televizor cand era Marea Adunare Nationala sau sedinta. Altfel, sarbatoream Craciunul, cu Mos Gerila, faceam serbare, dansuri… De ziua lui Ceausescu iar, de 1 Mai, 23 August…

Eu: Ce nu v-a placut in acel sistem de invatamant?


Tata: Nu mi-o placut de nimeni.. si de nimic.. mai bine nu faceam scoala. De ce? Numa’,  ca mai mult castigam. Daca nu mergeam la scoala, puteam sa-mi lucru pamantul, sa merg sa-mi vand produsele, afaceri…

Eu: Ce v-a placut in acel sistem de invatamant?

Tata: Apoi sa stii ca mie nu mi-o placut scoala deloc. Da’ asta totusi am observat, in comparatie cu ce-i azi, nu era atata debandada. Era mai organizat, profesorii erau asprii, copiii stiau de frica si trebuiau sa se puna serios cu burta pe carte daca sperau la o cariera.

Un comentariu: