joi, 29 ianuarie 2015

Principesa

Ali are 21 de ani.
E tânără.
Ali are autism.
E bolnavă.
Hai să vorbim despre altceva.

A fost odată o principesă care trăia într-o lume fantastică, plină de magie şi care avea un castel din pânze fine, ţesute de cei mai meşteri păianjeni. Vorbea cu salcâmii, ei îi erau cei mai buni prieteni şi cu buburuzele, cu care avea discuţii filozofice despre culorile cerului. Îi plăcea să deseneze în parfum mov-violet, cu nuanţe de galben tomnatic. Şi a trăit fericită până la adânci... nu, a trăit fericită trilioane si trilioane de ani , pentru că lumea ei era fără timp şi fără de sfârşit.

Sfârşit. Hm?

Ar fi perfectă povestea asta fără sfârşit cu adevărat sfârşit. Dar.

Ali are 21 de ani şi are autism. De fapt, până la 18 ani l-a avut iar la majorat, medicii i-au oferit un diagnostic-cadou inutil: retard mintal. Boala a rămas aceeaşi.

Ali e frumoasă. Are părul negru, tuns băieţeşte şi pielea incredibil de albă. E o fiinţă magică, înfăşurată în tăcere, plină de bucurie când pictează în culorile ei preferate, mov şi galben şi când îşi alintă asistenţii de la centru.

Am uitat să zic?

Ali locuieşte într-un centru de plasament de pe o stradă mărginită de salcâmi.
De 21 de ani, principesa se ascunde în lumea ei, unde nu există reguli, nu există boală sau medici, unde viaţa este violet-gălbuie, precum foile ei de hârtie şi are  familie. I se pare că salcâmii şi buburuzele au fost dintotdeauna familia ei adevărată, părinţii destul de puternici cât să accepte un copil "retardat".

Oare dacă ar fi rămas închisă de tot în sine şi nu s-ar fi putut mişca, Ali ar mai fi avut parte de bucuriile astea mărunte ale realităţii nepăsătoare în care trăieşte?

Oare dacă ar fi fost sănătoasă, un copil adevărat şi nu un boţ sălbatic cu care e greu să comunici, Ali ar fi avut o familie, prieteni, o viaţă reală şi plictisitoare?

Oare dacă...?
Oare dacă...?

Nu mai e nevoie de atâţia "oare dacă...?". E o fiinţă cu o poveste diferită, impresionantă dar perfect normală pentru ea. Lumea nu îi poate atinge visele, persoana ta va deveni doar o altă buburuză ori salcâm cu care să stea la taclale "acasă", în mintea ei. E o femeie-copil şi e reală.

Ali e principesa. Principesa cu desene mov-gălbui.

7 comentarii: