joi, 15 noiembrie 2012

Imagini din grădina Toamnei


   Spune-mi ce ar fi lumea fără Toamnă?! Ce s-ar face pământul întreg fără jocurile ei dezmăţate, fără dansul năucitor al frunzelor ruginite de sărutul grăbit şi rece, numit Toamnă?!
                Acum s-aştern claie peste grămadă frunzele, galbene, roşii, portocalii, bostanii în ograda bunicilor, căpăţânile de varză în pieţe forfota de gospodari şi hainele pe noi. E ca şi cum, Toamna îţi cere să iubeşti, să împarţi, să primeşti şi să dai afecţiune, totul combinat cu o porţie zdravănă de sperieturi pentru că, oricine ştie, acum e...




     ... HALLOWEEN-UL... sărbătoarea monştrilor, a fricii, a bomboanelor şi a prieteniei.
        E seara când pădurile gem legănate de vânt, când mumele pădurii şi ale pământului se prind în horă iar haitele de lupi urlă înfricoşate la lună.
        Cerul e plin de bufniţe, de ciori croncănitoare şi de mături călărite de vrăjitoare afurisite ce numără sute de ani.
        Din pământ se iţesc capuri rânjitoare de piraţi, de puşcăriaşi, de oameni, femei şi bărbaţi, toţi blestemaţi să-şi ducă veacurile sub nisip umed pentru că au fost lacomi sau au ucis sau au furat sau pur şi simplu au citit cartea nepotrivită.





     Şi să nu uităm de bostanii sculptaţi în fel şi chip, prin care vântul se joacă fără nicio treabă sau în care lumânări roşii devin lumini călăuzitoare pentru drumeţi. Chipurile portocalii în noapte nu mai par groteşti, ci amuzante, calde şi prietenoase iar copiii se întrec să le sculpteze cât mai minunat cu putinţă.
              





    Toamna e celebrarea bogaţiei pământului, a recompensei hărniciei, a începutului de şcoală, a culorilor, a foşnetului de porumb copt şi a lui Bacchus, patronul strugurilor zemoşi ce îşi descoperă dulceaţa fructului, în must şi vin.
     Toamna e împlinirea anotimpurilor, cel mai de treabă dintre ele, nici prea cald nici prea frig, numai bun pentru toată lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu